Angst

Angst

Er zijn veel verschillende soorten angst. Zoveel dat het allemaal niet in één blog te bespreken is. Toch blijft de kern en daarmee de basis ervan, angst. Wat betekend dan angst? Wat vertelt het ons op spiritueel gebeid? Wat hebben we ervan te leren? Hoe mogen we hier verder mee omgaan? Waar komt dat angst gevoel vandaan? Hoe onderscheid ik angst? Dat zijn de vragen die ik graag in dit artikel wil beschrijven. Hiermee hoop ik dat je anders tegen angst aan gaat kijken en daarmee anders met angst om kan gaan.

Wat is angst?

Angst is een gevoel dat zowel een fysieke als een emotionele uitwerking heeft. Fysiek kan je gaan zweten, trillen, verhoogde hartslag krijgen, nerveus worden, duizeligheid en zelfs ademhalingsproblemen krijgen. Emotioneel kan je onrust voelen, vrees ergens voor, spanning en zorg hebben. Het gevoel dat het niet juist afloopt. Niet kunnen concentreren. Het kenmerkt een ongemakkelijke emotionele toestand, of een stressvolle situatie. De intensiteit van angst varieert van mild naar heftig. Angst is een reactie op ‘gevaar’ wat komt of dreigt te komen. Wat ons een vlucht reactie geeft, of ons in een overlevingsmechanisme zet.

Waar komt het vandaan?

Angst komt voort uit en is verbonden met het ego, het innerlijke kind en jouw intuïtie. Door eerst erachter te komen met welk van deze drie je te maken hebt. Kan het werken aan de angst wat gerichter gebeuren. Als men weet waar de angst vandaan komt. Kan je het beter leren begrijpen. Hieronder worden ze alle drie beschreven en uitgelegd wat de kenmerken ervan zijn. Het geeft inzicht in het herkennen van jouw eigen gevoel op bepaalde momenten. Waardoor je er comfortabeler mee om kan gaan.

Angstjpg

Het ego

Het ego kan ons behoorlijk in de war schoppen vaak. Of iets nou echt ‘gevaarlijk’ voor ons is, of dat het ergens anders vandaan komt. Het ego draagt karma bij zich. Dat zijn onafgemaakte zaken, of vervelende ervaringen, uit andere levens. Die nog niet of geheel gemeesterd zijn. Dit maakt dat je ergens bang voor kunt zijn. Zonder dat je daar een specifieke reden voor hebt. Als voorbeeld, iemand kan angst voor honden hebben en niet weten waar het vandaan komt. Dan kan het maar zo zijn dat diegene in een ander leven. Een hele vervelende ervaring heeft gehad met honden of wolven. Deze vervelende ervaring, of ervaring die nog niet gemeesterd is, blijft bij jouw ziel en gaat in het ego-stuk zitten. Daardoor ontstaat er een ongemakkelijk gevoel op het moment dat er een hond in beeld is. Iemand kan dus ergens bang voor zijn. Zonder te weten waarom de angst er eigenlijk is. Dit soort angsten zijn het beste op te lossen met een Karma Sessie. Aangezien we hier met angst uit andere levens te maken hebben.

Innerlijk kind

Het innerlijke kind is ook een factor die angst naar voren kan halen. Als kind houden we ons erg in en weten we nog weinig. Hierdoor maken we als kind ook best intense situaties mee. Als dit later niet verwerkt wordt. Kan dat voor ongemak zorgen. Stel dat je als kind jezelf veel weggecijferd hebt tijdens een dominante situatie. Dan kan het maar zo zijn dat als je volwassen bent, dat nog steeds doet. Elke keer dat een situatie zich voordoet waarin er een dominantie is. Zal je je terugtrekken en jezelf wegcijferen. Er komt een angst gevoel omhoog die zorgt dat jij deze reactie geeft, jezelf wegcijferen. Het is een beschermingsmechanisme wat geactiveerd wordt door het innerlijke kind. Het innerlijke kind weet niet beter om zichzelf weg te cijferen en zal dat ook in actie willen zetten. Deze angst is te onderscheppen door erachter te komen wat de daadwerkelijke levensles achter de angst is. Wat de ervaring is die hier gemeesterd mag worden. Met dit voorbeeld van wegcijferen. Kan het bijvoorbeeld te maken hebben met grenzenstellen, jezelf neerzetten en jouw ruimte durven innemen. Angst van het innerlijke kind heeft voornamelijk met ervaringen uit dit leven te maken.

Intuïtie

Vanuit jouw eigen intuïtie kan ook angst naar voren komen. Dat gebeurt op het moment dat er gevaar dreigt te zijn. Vanuit je eigen natuur wordt dan het bescherming en overlevingsmechanisme geactiveerd. Jouw intuïtie wilt jou behoeden voor gevaar en geeft dit aan jou door aan de hand van een angst gevoel. Het onnozele is, is dat intuïtie ook angst naar voren kan halen voor het onbekende. Als er een nieuwe situatie ontstaat of een levens veranderende inbreng. Dan kan je intuïtie ook een angst gevoel doorgeven. Ook hier is het goed te onderscheppen waar de angst mee te maken heeft. Is er gevaar waar je voor gewaarschuwd wordt? Of is het angst voor het onbekende en wat er nog gaat komen? Hier is het goed te analyseren waar het mee te maken hebt. Is de situatie inderdaad gevaarlijk? Of hebben we met onbekende factoren te maken die de angst veroorzaakt? Bewustwording en zelfreflectie is hier nodig om de intuïtieve angst op te lossen.

Angst 1jpg

Het onbekende

Wat nou het vervelende is, is dat zowel je ego, je innerlijke kind als je intuïtie. Er alle drie voor kunnen zorgen dat er angst naar voren komt op het moment dat je het onbekende ingaat. Het wilt vasthouden aan het oude en ziet in de situatie veel onzekerheid. Dit brengt in alle drie de lagen angst met zich mee. Als mens zijn we geneigd om ergens aan vast te houden omdat dat het een bepaalde zekerheid ergens in geeft. Dit vasthouden is een vorm van angst. Deze angst is dan angst voor het onbekende en angst voor onzekerheid. Onzekerheid wordt weer aangestuurd door het overlevingsmechanisme. Die ziet onzekerheid en wilt jou daarvan behoeden. Dus creëert het een angst gevoel. Om de angst voor het onbekende te onderscheppen. Is vertrouwen in het universum als eerste vereist. Vertrouwen dat het universum jou brengt waar jij zijn mag. Daarnaast is het goed om de situatie te accepteren, je perspectief te veranderen en meer informatie te achterhalen over de situatie.

Uitsluiten

Door uit te sluiten met welke vorm van angst je te maken hebt. Is het gemakkelijker om de angst ook te verwerken of op te lossen.  Als de angst van het ego of het innerlijke kind vandaan komt. Dan kan je alvast invullen dat je met een levensles te maken hebt. Onderzoek over welke levensles het gaat en ga met die levensles aan de slag. Mocht de angst te maken hebben met het onbekende of met onzekerheid. Blijf dan gecentreerd in jezelf en onderzoek je situatie door er zoveel mogelijk informatie over te winnen. Verander je perspectief en vertrouw op het universum dat zij jou leidt.

Eigen recentelijke ervaring

Na het overlijden van mijn hond Binky ervaarde ik ook angst. Mijn leven kreeg in één keer een andere wending en alles wat ging komen in de toekomst. Was onbekend en veroorzaakte ook een angst gevoel in mij. Ik was me bewust dat dit angst gevoel door het onbekende werd veroorzaakt. Mentaal wist ik dat het universum mij weer nieuwe kansen aan zal bieden en daar had ik ook vertrouwen in. Wat veroorzaakte dan toch dat gevoel? Na wat zelfonderzoek kwam ik erachter dat het te maken had. Met angst om mijn potentie volledig te leven in de vrijheid die ik nu heb. Alleen zijn met een hond beperkt je toch in je vrijheid. Nu was er meer ruimte gekomen en heb ik alle vrijheid om te doen wat ik zou willen. Dat veroorzaakte dat angst gevoel. Eenmaal dat onderschept te hebben. Kon ik ermee aan de slag.

Frank Groen4jpg
De Energiebol                         Verdiweg 575
0650621741                              3816 KT            
info@energiebol.nl               Amersfoort
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief